Személy-és vagyonvédelem - NAV: vagyonőr minimum óradíja 2.336 Ft./óra

Irodánk sok adóellenőrzést vitt végig személy- és vagyonvédelem miatt. Könyvelő irodánk pedig több ilyen céget is könyvel.

Így elég behatóan foglalkoztunk már a személy- és vagyonvédelem partnerkockázataival. A NAV tájékoztatás szerint: köteles az adózó a partnerét a NAV adatbázisokban leellenőrizni és ezt dokumentálni, a lekérdezéseket megőrizni, ha adólevonási jogot akar gyakorolni. Így adózó a NAV adatbázisából ellenőrizze, hogy van-e bejelentett munkavállalója a teljesítésben részt vevő vállalkozásnak és még a megállapított díjnál ügyeljen arra is, hogy az a garantált bérminimum szerinti díjazást, a közterhek befizetését biztosítsa. Ezek alapján tehát az adóhatóság kikalkulált egy minimum díjazást, ezek alatt megállapított vagyonőri óradíjak adókijátszásra adhatnak okot. 

Sok megbízó várta már, hogy a NAV minimum árakat állapítson meg, hiszen ha nem tudnak a cégek a Megrendelőnél folyamatosan alá ígérni, akkor az adókijátszás esélye is kisebb.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai alapján ugyanis a személy- és vagyonvédelmi szektorban jellemző a számlázási láncolatokkal elkövetett adókijátszás, adóelkerülés. Ennek leggyakoribb formája, hogy az áfaszabályok kijátszásán túl a vagyonőrök foglalkoztatása után nem fizetik meg a közterheket.

Ha a számlabefogadó adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzésein túl további intézkedéseket is tehet, amikkel kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét.

A vállalkozások megbízhatóságáról a nyilvános cégadatok, a közzétett beszámolók mellett elsősorban a NAV honlapján tájékozódhatnak (adószám érvényessége, jelentős vagy tartós adótartozás, végrehajtás alatt állók stb). Az áfaalanyok lekérdezése menüpontban csak a vállalkozás adószámát kell megadni és a lekérdezés eredményében láthatóvá válik a bejelentett alkalmazottak száma. Ha egyik teljesítésben részt vevő vállalkozásnak sincs bejelentett alkalmazottja, felmerülhet az adóelkerülési kockázat, mert további alvállalkozás bevonását tiltja a törvény. A cég adatokat az https://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalon lehet leellenőrizni.

A NAV tájékoztatója alapján a középfokú szakképesítést igénylő vagyonőri munkakörben a garantált bérminimum és az arra eső közterhek megfizetése 2019. június 30-áig minimálisan 1 356 forint/óra, 2019. július 1-jétől a közteher mértékének csökkenése miatt 1 334 forint/óra (nem tévesztendő össze az ágazatra irányadó, minimum „rezsióradíjjal”, melynek összege jelenleg 2 336 forint/óra) mellett lehetséges. Az ennél kisebb összegért vállalt szolgáltatás esetén fennáll a foglalkoztatás utáni közterhek elmaradásának kockázata.

Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján levonná az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát. Ha a kockázat ellenére nem tesz semmit azért, hogy üzleti partnerének megbízhatóságáról meggyőződjön, a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja.

Érdemes és szükséges is dokumentálni, hogy a vállalkozás megtett mindent, ami módjában állt azért, hogy megelőzze a költségvetési kárt.

2020. május 29.