A Revolutot is inkasszózza a magyar adóhatóság

Kit tud inkasszálni a NAV és kit nem?

A mai nap olvastam a  Revolut közösség Facebook csoportban, hogy inkasszózták egy magyar állampolgár Revolut bankszámláját. Többször feltették már nekünk is a kérdés, mint adótanácsadó irodának, hogy inkasszózható e a Revolut. Igen, méghozzá jogosan. Abban az esetben, ha a magyar adóhatóságnál fennálló tartozás is jogos.

A Revolut Bank UAB egy litván licenccel rendelkező bank, amely ugyan úgy inkasszózható, mint bármely más EU-s bank. A NAV olyan "pénzügyi szolgáltatókat " nem tud inkasszálni álláspontom szerint, akik nincsenek "banki" státuszban, így nem hallottam még például arról, hogy PayPal számlát inkasszáltak volna. 

A NAV már eddig is inkasszóval élt, ha valaki külföldi bankban, főleg EU-n belül tartotta a pénzét. Így volt már dolgunk ausztira,cseh,szlovák stb. bankszámlán tartott megtakarítás inkasszójával. Ezekben az esetekben a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot és kéri a számla inkasszóját.

A Revolut közösség Facebook csoportban bejegyzést tett közzé egy felhasználó, miszerint a Németországból kapott eurós fizetését inkasszózták a Revoluton.

A terhelés szerint a „A Litván Köztársaság Pénzügyminisztériuma alá tartozó Állami Adófelügyelet” zárolt összeget a számláján a magyar adhatóság kérésére.

Korábban nem volt jellemző, hogy a Revolut számlákat inkasszózták, azonban ez csak idő kérdése volt, hiszen mivel a Revolut is egy BANK, ráadásul EU-s bank ehhez minden joga megvan a NAV-nak.

"Azt kell látni, hogy a Revolut nem csak egy alkalmazás, hanem egy hivatalos bankszámla, a Revolut Bank UAB-nak ugyan úgy meg kell felelnie az EU-s törvényeknek, szabályozásoknak. Azaz, ha valakinek adótartozása van és ezért magyar számlák helyett a Revolutnál tárolná a pénzét abban reménykedve, hogy nem fér hozzá a NAV, felesleges ezzel próbálkozni, hiszen oda is elérhet a hatóságok keze." írta a Revolut-tal foglalkozó revb.hu szakmai oldal.

Dr. Szeiler Nikolett 

2023. július 4. 

2023. július 4.