Mikor felelős teljes vagyonával a beltag a Bt. tartozásaiért?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor hajtható be a beltagon a betéti társaság NAVos vagy egyéb más tartozása. A társaság tartozásaiért elsősorban a társaság felel vagyonával. Ha a társaságnak nincs elegendő vagyona, akkor a polgári jog szabályai szerint mögöttes felelősséggel rendelkező beltag köteles a saját vagyonából kifizetni a társaság adósságát. 

Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz hír az, hogy a NAV mindenképpen meg fogja kísérelni a beltagon a tartozás behajtását, a jó hír pedig az, hogy ezt csak azután teheti, ha a társaságot felszámolták, kényszertörölték és a Társaság, mint főkötelezett, bizonyíthatóan nem tudta – egy részét sem - kifizetni.

Ha kényszertörlésre kerül a sor, a NAV-nak könnyű dolga van, mert ezek után rögtön megkísérelheti a beltagon behajtani a tartozást.

Felszámolás esetén már nem ilyen könnyű a helyzet. Fontos, hogy a Bt.-vel szembeni felszámolási eljárásban a követelés bejelentésre kerüljön. Amennyiben a NAV vagy más hitelező elmulasztja határidőben a felszámolónak bejelenteni hitelezői igényét, akkor a későbbiekben a beltaggal szemben sem fogja tudni érvényesíteni.

A Bt-vel szemben a követelés azonnal behajtható, míg a mögöttes felelős, azaz a belteg teljesítésre csak akkor lesz kötelezett, ha a követelés a főkötelezettől igazoltan behajthatatlan (a mögöttes felelős ekkor lép a főkötelezett helyébe).

Tehát a társaság kötelezettségeiért elsősorban a társaság felel, saját vagyonával. Amennyiben a társasági vagyon a követelést nem fedezi, a beltag saját vagyonával korlátlanul felel. A tagok felelőssége tehát csak mögöttes, másodlagos.

A társaságtól megváló beltagnak még öt évig fenn áll a mögöttes felelőssége, tehát ez idő alatt lehet vele szemben igényérvényesítéssel élni

A betéti társaság beltagja tehát korlátlanul felel a társaság vagyonából nem fedezhető társasági tartozásokért. Felelőssége mögöttes, azonban ha a társaság felszámolás alá került, és a felszámolói tájékoztatás szerint a hitelezői igényt a felszámolási eljárás során még részben sem lehet majd kielégíteni, akkor a hitelező megindíthatja a tag elleni keresetet és rajta, mint mögöttes felelősön kérheti a tartozás megfizetését. Tehát külön keresetet kell indítania a hitelezőnek! Fontos azonban, hogy a beltaggal szemben nem érvényesíthető olyan követelés a perben, amelyet a betéti társaság elleni felszámolási eljárásban nem érvényesítettek, nem jelentettek be.

Elévülés
A beltaggal szembeni követelés elévülése a főkötelezettől való behajthatatlanság igazolt megállapításáig, a Ptk. 326. § (2) bekezdése értelmében nyugszik. A mögöttes kötelezett ugyanis mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a főkötelezettől az behajtható.

2017. augusztus 15.