Cégautó vásárlás! 7 pont amire figyelni kell cégautó vásárlásnál!

1.   Cégautót vegyek vagy költségelszámolást válasszak?

A cégvezetők és az alkalmazottak is örülnek egy cégautónak, pedig meg kell fontolni, hogy cégautó helyett saját autóhasználat után költségtérítést kapjanak.    Hogy a cégautót vagy a költségelszámolást válassza, mérlegelni kell a személyes elképzelések mellett a költséghatékonyságot is. Amennyiben a saját autóra történő költségelszámolást válasszuk, kiküldetési rendelvényt kell kitölteni minden céggel összefüggő utazás esetén.Az üzemanyagszámla kiküldetési rendelvényhez csatolása nem feltétele az elszámolásnak, de általánosságban elmondható, hogy egy NAV ellenőrzés során előnyösebb, ha az üzemanyagszámlák – amelyet a cég nevére kérünk vásárláskor – a rendelvény mellékletét képezik. Amennyiben nem kiküldetési rendelvény alapján történik az elszámolás, a költségelszámoláshoz útnyilvántartást vagy menetlevelet kell vezetni.

2.    Céges autónak használtat vagy új autót válasszak?

Használt autót cégautónak elsősorban a kis- és középvállalkozások vásárolnak, ennek oka általában, hogy nincs forrásuk új autó vásárlásához. Használtautó-vásárlása esetén ugyan felére csökken a beszerzési ár, azonban magasabbak lesznek a fenntartási költségek – amely elviszi a beszerzéssel elért megtakarítást - , valamint a használt autó árára nincs áfa-visszaigénylési lehetőség. Amennyiben jobban szeretnénk járni a használt autóval csekély szervízigényű gépjárművet kell választani cégautónak, illetve vásárláskor mérlegelni kell, hogy a finanszírozáshoz nehéz külső forrást bevonni.

3.    Mennyi az annyi? A cégautó adóvonzata.

cégautóadó negyedévente fizetendő, amely függ a gépjármű hajtómotorjának teljesítményétől (kW), illetve a környezetvédelmiosztályba történé besorolásától:

Cégautóadó havi mértéke:

Gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kW)

Környezetvédelmiosztály – jelzés

0-50

 0-4

16 500 Ft

6-10

8 800 Ft

5, 14-15

7.700 Ft

51-90

22 000 Ft

11 000 Ft

8 800 Ft

91-120

33 000 Ft

22 000 Ft

11 000 Ft

120 felett

44 000 Ft

33 000 Ft

22 000 Ft

 

4.     Kedvezmények

A negyedévente fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsira megállapított és határidőben megfizetett gépjárműadó. Ha a gépjármű- és cégautóadót nem ugyanannak kell megfizetnie, a gépjárműadó nem vonható le a cégautóadóból. Ilyen eset, ha az autó üzembentartója nem a tulajdonos, a gépjárműadót ugyanis mindig az üzembentartónak, a cégautóadót pedig a tulajdonosnak kell megfizetnie.

5.     Vásárláskori illetékfizetési kötelezettség

A gépjármű megszerzése után a törvény illetékfizetési kötelezettséget ír elő. Illetéket kell tehát fizetni cégautó vásárlás esetén is. Az illeték mértékét a gépjármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett ( és kilowattban kifejezett) teljesítménye, valamint a gépjármű gyártási évétől számított kora határozza meg.

Illetékmértékek

 

Jármű

Hajtómorotjának                                           Jármű gyártásától számított kora

Teljesítménye

(kW)                           

0-40

0-3 év

550 Ft/kW

  4-8 év

450 Ft/kW

  8 év felett

300 Ft/kW

41-80

650 Ft/kW

  550 Ft/kW

   450 Ft/kW

81-120

750 Ft/kW

  650 Ft/kW

   550 Ft/kW

120 felett

850 Ft/kW

  750 Ft/kW

   650 Ft/kW

 

6.   Baleseti adó és biztosítás

A baleseti adó alanya az a személy vagy szervezet, akit (amelyet) a biztosítási kötelezettség terhel, vagyis a gépjármű mindenkori üzembentartója. A baleseti adó összege függ attól, hogy milyen felelősségbiztosítási szerződést kötünk a biztosítóval. Amennyiben határozatlan időre szóló felelősségbiztosítási szerződést kötünk, az adó alapja az éves biztosítási díj, határozott tartalmú szerződés esetén pedig az ezen időszakra megállapított biztosítási díj. A baleseti adó mértéke cégautó esetében is a biztosítási díj 30 %-a. A baleseti adó beszedéses adónem, így ezt az adót a biztosítási díjjal együtt a biztosítónak fizetjük, akik továbbítják az adóhatóságnak.

7.   Áfa kedvezmények

2013. január 1-jétől hatályos az a parlamenti döntés, hogy a céges személyautók javítás-karbantartás szervízköltségének összdíjából az áfa 50 százalékát visszaigényelheti a tulajdonos vállalkozás, amire a magántulajdonban lévő, de hivatali-üzleti célokra is használt – s ezért költségtérítésben részesülő- személyautó birtokosának nincsen lehetősége.

Akkor tehát megéri cégautót venni?

Amennyiben kordában tarthatók az alkalmazottak benzinköltségei, és a társaság bevételei ezt lehetővé teszik, jó jutalmazási forma a cégautó vásárlás a munkavállalók számára. Ha kis létszámú cégről beszélünk, amelynek tőkéje szintén lehetővé teszi, úgy a cégvezető mindenképpen járjon céges autóval. Céges autónál viszont mindenképp mérlegelni kell, hogy amennyiben a társaságnál adóhiány keletkezik illetve végrehajtási eljárás indul ellene, az cégautó az első, amit lefoglalnak.

2013. szeptember 1.