Beszámoló miatti felszólítások - aki nem adta be figyelje a cégkapuját vagy pótolja

Felszólítás küld a NAV minden olyan vállalkozásnak, akik még mindig nem adták be a 2018-as éves beszámolójukat. Tapasztalataink szerint szeptemberben rengeteg cégnek küldte meg az első felszólítást az adóhatóság, a beszámolók pótlására. Ezen cégek még az értesítés átvételétől számított 30 napon belül beadhatják szankció mentesen a beszámolójukat.

Ha nem vesszük át a levelet, nem ismerjük meg a problémát!

Az át nem vett értesítés nem mentesít a következmények alól, ugyanis a második kézbesítéstől számított 5. munkanapon olyan, mintha átvettük volna! Tehát ha nem vesszük át, akkor az 5. naphoz képest számított 30 napunk van beadni a beszámolót. Az előzőek miatt is javasoljuk, hogy ne folytasson a társaság struccpolitikát és vegye át az érkező küldeményeket. A cégkapuról 30 nap után törlődnek a levelek, amelyeket azonban (NAV-os elektronikus küldés esetén) az ügyfélkapu ebev szolgáltatások, üzenetek lekérdezése menüpont alatt visszamenőleg is letölthetünk – tehát 30 napon túl is. Igen jól értették, 30 napig a cégkapun, ezek után pedig ügyfélkapun vehetők át.

Ha kifutottunk a 30 napos határidőből, úgy tudjuk lekérdezni, hogy bejelentkezünk a magyarorszag.hu-ra, utána megkeressük az „EBEV szolgáltatásokat”, utána a „lekérdezés” menüpont „üzenetek lekérdezése” pontját választjuk. Indítunk egy „Új lekérdezést” és odafigyelve, hogy a társaságunkat kiválasszuk, legalább 2-3 hónapra visszamenve kérdezzük le az üzeneteket.

A beszámoló benyújtásának elmulasztása esetén az alábbi következményekkel számolhatunk!

Fontos megjegyezni, hogy a NAV-nak nincsen olyan kötelezettsége, hogy napra pontosan egymást követően alkalmazza a szankciókat, tehát a szankciók alkalmazása a társaságoknál különböző időpontokban következhet be:

1. Először is a NAV 30 napos határidő tűzésével felszólít minket, hogy pótoljuk a 2018-as beszámolót. Tapasztalatunk szerint a 2018-as beszámolókkal kapcsolatosan ez idén szeptemberben tömegesen megtörtént.

2. Amennyiben nem adjuk be 30 napon belül a beszámolót, 200 ezer forint mulasztási bírság kiszabása mellett megint kapunk 30 napot, hogy pótoljuk a beszámolót.

3. A bírság kiszabását után, amennyiben a 30 nap leteltét követően sem pótoltuk a beszámoló benyújtását, akkor a következő szankció az adószám törlése. Az erről szóló határozat véglegessé válását (15 nap) követően értesíti a NAV a cégbíróságot is. Tapasztalataink szerint, az adószám törlő határozatot a bírságot követően gyorsan megküldi az adóhatóság az adózónak. Az adószám törlésével egyébként az esetleges görgetett levonási/visszaigénylési jogunk is elenyészik, azzal a korábbi időszakra nézve élni nem tudunk többé.

4. Ezután a cégbíróság külön felhívás nélkül elrendeli a társaságunk kényszertörlését, amelynek véglegessé válásáig (15 nap) még mindig van időnk cselekedni! Sőt sok esetben a 15 napnál is több időnk van, de itt már pengeélen táncolunk.

Fontos tudni, hogy a kényszertörlést követően a társaság gazdasági tevékenységet nem folytathat, amely további komoly problémákat jelenthet a vállalkozásnál.

Kényszertörlést követően

1, Amennyiben társaságunk nem tudja a kényszertörlést megakadályozni és nincs vagyon a társaságban, akkor a cégbíróság a társaságot megszüntetheti.

2, Amennyiben vagyon van, de követelés nincs a társaságban a Cégbíró rendelkezhet a vagyon tagok közötti felosztásáról.

3, Amennyiben vagyon is van és követelés is, vagy a tulajdonnal kapcsolatosan további tisztázni való merül fel, akkor a cégbíróság a felszámolási eljárást fogja elrendelni, ahol a felszámoló fogja képviselni a társaságot és a cégmegszüntetési eljárás felszámolás keretében fog befejeződni.

Hiába van vagyon, ingatlan, bankszámlapénz, követelés, amely kapcsán a kényszertörlés átfordul felszámolásba, ez az egyetlen cégmegszüntetési eljárás, amelyből nem lehet a társaság működését visszaállítani, kizárólag a vagyont megszerezni, amely nagy valószínűséggel adófizetési kötelezettséget von maga után.

Éppen ezért javasoljuk, amely társaság nem adta még be beszámolóját ne halogassa, illetve minden társaság megbízottja figyelje a cégkaput.

Adja meg nevét és telefonszámát, visszahívjuk

Kérjük adja meg a teljes nevét. Pl.: Kovács Ferenc vagy Dr. Kovács Ferenc András.
A mező minimum kettő és maximum négy szóból álló nevet fogad el.
+36
Kérjük adja meg telefonszámát: körzetszám + telefonszám. Ne használjon 06 vagy +36 előtagot. Pl.: 30 123-4567 vagy 55 123-456
Kérjük adja meg e-mail címét
Kérjük egy-két kulcsszóval jelezze felénk, hogy miben segíthetünk Önnek.
(Pl.: adóellenőrzés, jogi képviselet, könyvelés stb.)

2019. november 27.