2013-as ADÓAMNESZTIA a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmek legalizálására – Stabilitás Megtakarítási Számla

Mit is jelent a 2013-as Adóamnesztia?

2013. július 26-án hirdették ki azt a törvénymódosítását, amelyben a Stabilitási Megtakarítási Számlán keresztül legalizálni lehet a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmeket.  Stabilitás Megtakarítási Számlát befektetésekkel foglalkozó hitelintézeteknél nyithatja bármely magánszemély, minimum 5 millió forinttal, amelyet a bankszámlanyitással egyidejűleg kell befizetni. A számla áll egy stabilitás megtakarítási értékpapírszámlából és egy stabilitási megtakarítási pénzszámlából. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összegből a hitelintézet állampapírt vesz, amellyel a törvényalkotó célja az ország külföldi pénznemben fennálló tartozásának csökkentése. A stabilitás megtakarítási pénzszámla egyenlege után kamatot a számlavezető nem nyújthat.

Milyen adófizetési kötelezettségei vannak a számlatulajdonosnak?

A 2013-as Adóamnesztia igen jó feltételeket teremt a számlára befizető magánszemélyeknek. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összeg után kamatjövedelem keletkezik, amely adófizetési kötelezettséget akkor von maga után, amikor a számlatulajdonos részére a Számláról a számlavezető kifizetést teljesít. Tehát csak a kamatjövedelem után kell adózni!

A kamatjövedelem után megállapított adóalapból az adót a Stabilitás Megtakarítási Számlát vezető hitelintézet állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be az állami adóhatóságnak. A számlán lévő összeg 5 év múlva válik adómentessé! Amennyiben a számla tulajdonosa 5 évnél korábban kíván hozzáférni a számlán tárolt pénzhez, a következők szerint adózik:

  • Amennyiben a számláról 3 éven belül kifizetésre kerül az összeg, az adó alapja a kifizetett összeg 200%-a;
  • Amennyiben a számlán legalább 3 évig, de kevesebb mint 4 évig tartotta az összeget, az adó alapja a kifizetett összeg 100%-a;
  • Amennyiben legalább 4 év, de kevesebb mint 5 évig tartotta a számlán az összeget, az adó alapja a kifizetett összeg 50%-a;
  • Amennyiben 5 évig a számlán hagyta a pénzét, a kifizetés után adófizetési kötelezettség nem keletkezik

Kinek jó és kinek nem a Stabilitás Megtakarítási Számla?

Annak nyújthat az adóamnesztia teljes biztonságot a jövedelem legalizálásában, aki külföldi bankszámlán tartott pénzét kívánja ilyen formában haza hozni, vagy aki Magyarországon készpénzben tartja az adózatlan forintjait.

A külföldi bankszámlán tartott pénz esetén a Stabilitási Megtakarítási Számlára történő utalással, 5 év múltán adómenetesen juthat hozzá a jövedelméhez, amelyet Magyarországon legálisan felhasználhat beruházáshoz, ingatlan vásárláshoz, az Adóhatóság nem fogja firtatni az eredetét. Ugyanígy, aki eddig otthon vagy széfben, készpénzben tartotta az adózatlan pénzét, most 5 év után törvényes forrásból származó jövedelemhez juthat.

További előnye, hogy biztonságban tudható a pénz, hiszen a számla anonim és nem végrehajtható! A bankszámla adatait a hitelintézet ugyan lejelenti az adóhatóság felé, azonban ezt a számlatulajdonos neve nélkül, anonim módon kell tennie.

A 2013-as adóamnesztia azoknak jelenthet kockázatot, akik magyarországi bankszámlán tartanak adózatlan pénzeket, és ezeket szeretnék a Stabilitás Megtakarítási Számlára utalással legalizálni. Mivel az Adóhatóság egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során mindig azt nézi, hogy az adott időpillanatban, amikor a bankszámlára tették a pénzt, ehhez milyen forrásból jutottak, ezért az a tény, hogy - a már a bankszámlára rátett összeget - továbbutalta a megtakarítási számlára, nem jelent megoldást.

2013. augusztus 6.